Cum ne indragostim



Desenele ii apartin lui Razvan....MULTUMESC:P


Despre iubire s-a scris, se scrie si se va mai scrie mult si bine. De ce oare? Probabil fiindca este inca un concept nedeslusit pe deplin.

In cartile de psihologie sociala scrie ca ne indragostim vazand pe cineva mai des...proximitatea spatiala avand un rol foarte important. De exemplu, se constata ca..cele mai multe casatorii aveau loc intre tinerii aflati pe aceeasi strada, acelasi cartier...mai tarziu, tineri din aceeasi scoala, sau care mergeau dimineata cu acelasi tramvai, troleibus sau metrou. Faptul ca ajungi in Malaezia sa cunosti pe cineva din Romania, de exemplu, te face sa fii oarecum interesat de acea persoana, nu-i asa? Mergand mai departe cu ideea, poti sentimentaliza interesul..si o data cu aceasta, poti sa transformi feel-ing-ul in dragoste...

Alti psihosocilogi spun din contra , ca te indragostesti numai atunci cand se intampla ceva....cand are loc o spaima...sau cand tu ai impresia de asta. S-a facut un studiu. Mai multi studenti au primit un numar de fotografii cu cate o domnisoara focoasa. Li se sugera sa priveasca acele fotografii, si, in timp ce se uitau la una...se auzea un ticait de ceas....asemanator batailor inimii. Apoi studentul era intrebat care fata i-a placut cel mai mult si el, culmea, o alegea pe cea la care se uitase in momentul cand se auzeau ticaiturile ceasului.

Alt experiment....vroia sa arate ca in general...oamenii se indragostesc fiind atrasi de persoanele care seamana fizionomic intre ele. Femeile cu trasaturi masculine aleg barbati asemantori cu fizionomia lor, insa cu trasaturi feminine si invers. Nici acest studiu nu a dat un rezultat pertinent.
Iubirea asta e un mare mister.:P

Pana aici nu am nimic de comentat. Rationamentul mi se pare just. Experiente comune( alimnetate de repetitivitate)- sentimente comune- interes- atractie- dragoste. Una reiese din cealalta. Pai.. daca nu o vedeai pe Nina asa de des, oare te mai indragosteai de ea? M?
Sau cate fete nu "apar" in locurile in care stiu ca e baiatul pe care il plac....vazandu-le si azi si maine....acesta ajunge sa fie interesat .....si de aici drumul e scurt. So, cati dintre noi nu zic: " daca nu-l/n-o vedeam din nou...nu ma mai impacam cu el/ea niciodata" ?

cam asa ceva...

Dar ce te faci cand.....ti se pune efectiv pata pe o fata pe care nu ai vazut-o niciodata pana atunci? Si mai mult decat atat...ce te faci daca te indragostesti lulea de ea..si nu o mai vezi niciodata..insa nu poti s-o uiti? Nu ti s-a intamplat? La mare..pe plaja de exemplu, in metrou...stand in fata ta....la biblioteca, etc., etc. Chestia asta nu se mai incadreaza in tiparele sociologiei...si nici nu a fost vreodata testata si experimentata....

Cum explici asta? A? Cum explici faptul ca eu pot sa vad la televizor un artist...pe care nu l-am mai vazut ever....si sa simt ca m-am indragostot de el? Sau sa vad intr-o cafenea un barbat de care sa simt ca m-am indragostit lulea....E posibil...sa stii..

Ei...Suntem OAMENI in primul rand. Avem capacitatea de a analiza, de a gandi, de a rationa. Putem iubi in mai multe feluri. De ce?
Fiindca natura...nu ne poate da la toti.....jumatatea...sau..daca ne-o da...poate nu suntem noi suficient de rapizi ca sa o "prindem" la momentul potrivit. So...invatam sa iubim gesturile, comportamnetul, functia sociala, banii, vorbele...lui sau ale ei..Si incepe sa ne placa...
O/Il indragesc...o/il apreciez pentru ce face...si in sfarsit..o/il iubesc. Cate dintre noi nu zic: Nu e frumos, dar este asa de atent cu mine, se poarta atat de frumos, incat nimic nu mai conteaza.."? Da...invatam sa iubim.....in mai multe feluri...fiindca avem capacitatea de a gandi, de a rationa si fiindca....avem nevoie sa iubim....suntem astfel formati ca sa iubim. daca nu iubim oamni, iubim animale, plante...locuri, umbre, il iubim pe Dumnezeu....Nu putem trai fara iubire. Asa e constitutia noastra.

Care e cea mai placuta iubire insa? pai cea in care....iti vezi jumatatea, simti ca iti apartine si ca vei fi cu ea intreaga viata.

Care este cea mai avantajoasa iubire? ///Cea in care stii ca el sau ea te iubeste mult de tot si face orice pentru tine.

Care este cea mai dezavantajoasa iubire? Cea in care tu zici:" Il iubesc/O iubesc indiferent de ce simte ea/el si fac orice ca sa-i pastrez iubirea.

Se spune ca jumatatea ti se arata o singura data in viata. Uneori nici nu stii ca e langa tine...doar poate simti...Uneori nici nu stii ce sa faci....o pierzi. Dar cati dintre noi nu o pierd? O cauti....nu o cauti , e alegerea ta.
Uneori Providenta iti mai da o sansa, doua, noua..alte ori nu-ti mai da nici una.
Si daca ramai fara jumatate....ce alta iubire iti alegi? Cea avantajoasa sau cea neavantajoasa? De aici in colo totul tine de rationament...educatie, cultura, respect, expectante.

Totul tine de tine.

Comentarii

Iri a spus…
cand am vazut titlul am ras. :))

cum sa ne indragostim, sau de cine sa ne indragostim? cred ca ultima intrebare e mai des intalnita. :)

cat despre jumatatea care odata apare si fuge... hmm... nu prea cred. nimic nu e intamplator. si daca e meant to be, o sa fie chiar daca azi eu am bagat capul in pamant si am plecat, sau daca azi am zis tai-o de-aici, sau chiar daca azi am fugit in madagascar unde in mor logic n-aveam cum sa-l intalnesc.
Anonim a spus…
Intotdeauna se va scrie vorbi discuta afirma etc.... despre lucrurile "infinite"...(DUMNEZEU DRAGOSTE MINTE VISURI EXTRATERESTRI OMUL GANDURI)....orice "lucru" ce nu are "." este infinit.....si greu gasesti in lucru limitat...
Victoria Baltag a spus…
anonim:asa este domnule filosof:P
Victoria Baltag a spus…
IRI: ceea ce am scris eu e un punct de vedere....al sociologilor si psihosociologilor. Ce zici tu se poate intampla....sau nu...:)
andreea a spus…
Legat de partea de final in care nu iti explicai cum ne indragostim de oameni pe care ii vedem foarte putin si se intampla dintr-o data, eu cred ca exista o explicatie. Asociem oamenii respectivi cu ceva placut ce am trait anterior. Facem legaturi intre persoane si amintiri de orice fel care atribuie persoanelor in cauza o mare parte din incarcatura. De aceea unele persoane ne sunt foarte simpatice de la prima vedere si viceversa. :)

Postări populare de pe acest blog

Despre femei si barbati(1)

Despre femei si barbati(2)

vine sfarsitul