Geniul si betia (2)


Continui cu o parere ce nu-mi apartine... La nivelul unei societati, nu doar al individului, Betia Sacra (Entuziasmul nebunesc, inclusiv insotit de nebunie adevarata, de violenta si dezmat) e binevenita din cind in cind. Fara ea, societatea intreaga se plafoneaza, se intepeneste in niste tipare vechi si statute.
De aceea grecii antici il invitau pe Dionysos din cind in cind in mijlocul lor, ca sa-i reimpospateze prin nebunie si desfriu.

Celebrau riturile Lui (femeile imbatindu-se si dansind ca nebunele, mincind carne cruda si participind la orgii) rar, dar regulat, stiind ca fara ele, societatea lor ar muri in cele din urma, incetind sa mai fie creatoare. In societatea moderna, nu exista din pacate astfel de rituri planificate (decat la nivel individual, uneori).

Dar, din cauza asta, societatea e nevoita sa se reimprospateze prin eruptii necontrolate si neplanuite de nimeni, pe care nimeni nu le intelege. Revolutiile (ca de pilda cea prin care am trecut), si uneori chiar razboaiele, sunt astfel de ``betii" colective (si uneori singeroase) ale lumii moderne, care oricit ar fi de catastrofice, sunt din cind in cind necesare, spre reinnoirea lumii. (Si, bineinteles ca nebunii si betivii si dezaxatii si drogatii si marginalii si copiii strazii sunt atunci dintr-o data in prima linie.

Dar revin la indivizi. Repet, caci sunt foarte convins de asta (si astept contra-exemple): din tot ce am citit si cunoscut direct nu stiu nici un exemplu de geniu creator (in nici-un domeniu de care am ceva habar, de la arta si poezie si muzica si pina la matematica si fizica, de la timpurile ``clasice" si pina in zilele noastre) care sa fie, sau sa fi fost, o persoana ``echilibrata", moderata, domoala, cu gusturi si tabieturi mic-burgheze, in stare sa infrunte realitatea fara sa se ``refugieze" in nici-un ``drog" si nici-o forma de ``betie". Exista unii care sunt mai moderati si conventionali in anumite aspecte ale vietii lor (de pilda o viata de familie model :-)), dar nu si in alte aspecte. Iar cei mai creatori sunt cei mai ne-echilibrati si mai zbuciumati dintre ei. In CEL MAI BUN CAZ, e NUMAI vorba de a fi ``betivi" in sensul obisnuit: asta e NIMIC, e o forma aproape inocenta de ``refugiu" si dezertare din realitate, caci e ``tolarata" destul de bine de societate. Dar multi din ei au ``vicii" mult mai periculoase si mai anti-sociale. (Iar cind n-au, sunt de fapt nebuni in sens clinic, medical, cu certificat!) In cel mai bun caz, reusesc sa si le tina cit de cat sub control. Dar LE AU, si STIU ca le au, si daca ii iei la bani marunti RECUNOSC ca asta e sursa lor secreta de creativitate.

Sigur, reciproca nu e adevarata: nu orice drogat, nebun, betiv, obsedat sexual etc., e si creator! Din pacate. Si, sigur, cum probabilitatea de a fi geniu e intotdeauna foarte mica (si niciunul din noi nu poate sa stie daca este), calea cea mai ``safe" e pina la urma moderatia, conventionalul, cultura, educatia etc. Ca, daca nu esti geniu, macar nu ajungi ratat complet, rejectat de societate. Dimpotriva, ajungi in ``elita" societatii: asta e visul oricarui snob. Sa faca facultatea la cea mai buna universitate din lume, cu cei mai buni profesori, cele mai bune note, sa ia cea mai buna slujba in cel mai invidiat loc etc etc.


Cum am zis: la tinerete, nu ne cunoastem prea bine (si de fapt niciodata nu ne cunoastem cu totul). Caci, neavind inca ocazia multor experiente, traim mai mult cu vise. Iar in vise, cu totii suntem eroi si perfecti.

Eu... iti urez sa fii mai putin perfect. Si mai ales sa inveti sa recunosti asta, si sa-ti faci din imperfectiune o sursa de putere, si cine stie, poate chiar de creativitate adevarata. Sa reusesti sa invingi teama aceea pe care am vazut-o in ochii tai: teama de a fi ne-civilizat, si barbar, si ``josnic", si necizelat. Teama de a-ti explora limitele si de a-ti da friu posibilitatilor.

Comentarii

Anonim a spus…
..daca ma gandesc bine, ai dreptate
Anonim a spus…
Reciproca nu este insa adevarata... starea de betie nu te face un geniu. De cele mai multe ori iti coboara nivelul intelectual decat sa ti-l ridice.

Geniul presupune sacrificii si din partea societatii nu numai a persoanei in cauza.
Victoria Baltag a spus…
anonim: ma bucur ca imi impartasesti gandurile:)
Victoria Baltag a spus…
Anonim2 : mmm, nu stiu ce sa zic...pana sa am discutia aceasta ( vezi bine ca ce am postat nu-mi apartine....) aveam o impresie despre oamenii care beau....insa am considerat de cuviinta sa accept si aceasta varianta, interesanta de altfel:P
Anonim a spus…
waerf
Victoria Baltag a spus…
Cata( adica radar): hei....ce faci draga....te mai plimbi si tu din cand in cand pe blogul meu?
^^ a spus…
revolutiile, betiile periodice nu cred ca sunt izvoare de inspiratie. ele sunt mai degraba frustrari care rabufnesc.
te revolti pt ca ai tinut prea mult in tine. pt ca s-a adunat prea mult.
daca ai nevoie de o schimbare de 180 de grade fie si pentru o zi (de ex. sa te imbeti azi cand in mod normal nu bei de loc) inseamna ca ai avut nevoie de o gura de oxigen.
fiind congruent cu dorintele tale, cu principiile tale, facand ceea ce iti doresti cu adevarat n-ai sa fi nevoit si tentat sa refulezi, sa rabusnesti.

iti doresti sa pleci departe un weekend fara telefon daca in timpul saptamanii toti te-au stresat. iti doresti sa bati pe cineva daca tot timpul te-a pisat la cat si tu te-ai abtinut. fiecare efect are o cauza.

cat despre nebunia artistilor, geniilor... tind sa cred ca nu prea are ce cauta. e drept ca majoritatea au avut ceva, dar.. o posibilitate e ca ei sa fi fost diliti voit (de cineva) la cap... caci prea multa inteligenta inseamna prea multa putere. sau poate inseamna delasare din partea lor... desfrau... pe principiul sunt geniul picturii mi se permite orice. cert e doar ca daca esti congruent cu tine, respecti toate principiile adevarate de viata. si incerci sa fii un o normal nu desfranat pe planurile pe care nu esti geniu

(nah, ca am ajut sa-ti comentez si blogul)

irina ;)
Victoria Baltag a spus…
Draga Irina: ai perfecta dreptate..ma bucur mult ca ai ajuns sa-mi comentezi blogul:) (cum bine ai zis:))
Asa este, geniul, betia si talentul au sau nu au legatura...

Postări populare de pe acest blog

Despre femei si barbati(1)

Despre femei si barbati(2)

vine sfarsitul